Luomuviljely voi ratkaista maailman nälkäongelman

YK:n erityisneuvonantaja Olivier De Schutter vaatii keväällä ilmestyneessä vuosittaisessa raportissaan Ihmisoikeuskomissiolle, että maataloudessa on tehtävä perustavanlaatuinen muutos. Hänen vastuualueenaan on ihmisten oikeus ruokaan. Maatalouden on muututtava ympäristön kannalta kestävämmäksi ja sosiaalisesti oikeudenmukaiseksi, jotta maapallon nälkäongelma saadaan torjuttua, raportoi De Schutter.

FAO:n arvioiden mukaan viime vuonna maailmassa kärsi aliravitsemuksesta lähes miljardi ihmistä. Huolimatta vuosituhannen vaihteen tavoitteesta puolittaa nälkää näkevien määrä maapallolla vuoteen 2015 mennessä on nälkäisten määrä vain kasvanut. Kasvu on kääntynyt laskuun vasta viime vuosina. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vieläkin yksi kolmasosa väestöstä näkee nälkää.

Puoli vuosisataa on kulunut vihreästä vallankumouksesta. Tieteellisillä ja teknologisilla ratkaisuilla on maatalouden tuottavuutta pystytty yhä edelleen kasvattamaan. Silti nälkäongelmaa ei ole saatu ratkaistua. De Schutter onkin sitä mieltä, että rahan työntäminen maatalouteen ei riitä, vaan on otettava askelia vähähiiliseen, resursseja säästävään maatalouteen, joka hyödyttää eniten maapallon köyhiä pienviljelijöitä.

Nälkäongelmaan ovat ratkaisuna maapallon köyhimpien alueiden köyhä maaseutuväestö, jonka toimeentulon edellytyksiin on tähän mennessä kiinnitetty aivan liian vähän huomiota. Maapallolla tuotetaan tällä hetkellä periaatteessa riittävästi ruokaa kaikille. De Schutterin mukaan määrän lisäksi on kiinnitettävä huomiota ruoan saatavuuteen ja sen sopivaan koostumukseen.

Huipputeknologia ja länsimaissa tuotetut tuotantopanokset, kuten keinolannoitteet, huippusiemenet ja torjuntaineet eivät auta pienviljelijöitä. Parhaan avun maapallon köyhille ja nälkäisille tuovat viljelymenetelmät, joiden avulla pientuottajat pystyvät tuottamaan omavaraisesti ja ympäristöä rasittamatta monipuolista ja ravitsevaa ruokaa itselleen ja lähipiirilleen myös sääoloiltaan ja ympäristöltään haastavissa olosuhteissa. Tähän De Shutterin mukaan tarjoavat parhaan tavan luomuviljelyssä käytetyt agroekologiset menetelmät.

De Shutterin nettisivut http://www.srfood.org/

Raportti http://www.srfood.org/images/stories/pdf/officialreports/20110308_a-hrc-16-49_agroecology_en.pd

Artikkeli julkaistu Luomulehdessä elokuussa 2011

This entry was posted in Luomu and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *